JoomlaTemplates.me by Discount Bluehost

breadcr

 European Capital of Culture - Pafos2017

Ivana Radovanovic
Giacomo Zaganelli
Title of the project: Kofini's Column
The Kofini's Column, designed precisely for the Ethnographic Museum of Yeroskipou, focuses on the relation between time and space, speaking about historical memory and about the importance of knowing our traditions, without forget them. The choice of the typical baskets κοφίνι becomes the “language” to speak with locals, underlining the necessity of a dialogue between history and identity in a contemporary way, especially in such a location like Pafos, where most of the old traces have been destroyed to make space for new real estate investments. Without identities we are lost, the progress has to pass through a visionary conservation.

Instalacija pod nazivom „Kofini‘s Column“ je rađena isključivo za prostor Etnografskog muzeja u Geroskipu. Koristeći materijal koji je došao iz prirode i spada u grupu tradicionalnih materijala je ustvari izbor tipičnih korpi napravljenih od trske (ovakakav i slican način gradnje korpi se primjenjivao npr. U Egiptu prije 5 000 godina). U ovom slučaju „Kofini“ što na grčkom označava upravo ovakvu stvar, postaju „jezik“ kojim se obraćamo zajednici, ukazujući na neophodnost dijaloga između tradicije, istorije i indentiteta, kroz jednu jednostavnu formu stuba. Znamo da je u stub ustvari arhitektonsko-gradjevinski podupirač koji je od neolita imao vaznu ulogu u jednom društvu, civilizaciji uopšte. Specifičnost ovog mjesta, koje nosi vaznu ulogu kao Evropska prijestonica kulture, jeste da su ovdje mnogi civilizacijski tragovi uništeni kako bi stvorili prostor za nadolazće invenstitore.
Ono što danas imamo kao rezultat ovog rada je veza prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, nit koja se čini mi se na ovom prostoru polako gubi. Progres mora doći kroz viziju i dijalog, u suprotnom briše se trag, potire se korijen i sa njime i indentitet, a svi znamo da smo bez njega izgubljeni u svemiru.